Dr. Michael Laitman

A “נ”(Nun) betű szép és erőtlen

Felmerül a kérdés, hogy miért nem teremtette meg a Teremtő a világot a “נ” (Nun)betűvel, amely olyan jó és szép! A “נ” (Nun)betűje “50”, a “Bina 50-ik kapuja”, a teljes korrekció, kilépés az egyiptomi rabszolgaságból, a Tóra megkapása. Mindez a “נ” (Nun) betűn múlik, ez a “Jeszod de Katnut”, amellyel a végső korrekcióig kell dolgoznunk.

A végső korrekcióig minden zivug a “Jeszod” -ban történik, azaz az “értelem feletti hit”-ben, “lentről felfelé”. Látszólag ebben a betűben nincsen semmi hiba, ő igazságosan követeli, hogy a világ általa teremtődjön meg, mert vele el lehet érni a végső korrekcióhoz.

Mindez igaz, kivéve egy dolgot: ennek a betűnek nincs ereje! Ha nem létezne a “O” (Számech) betűje, amelyre a “נ”(Nun) betűnek állandóan támaszkodnia kell, a katnut állapotára, akkor a “נ” (Nun) betűje nem lenne képes működni. Tehát, nem lehetséges végrehajtani a korrekciót csak egy tulajdonság által. Minden egyes korrekció cselekedetében részt kell vennie a “O” (Számech) betűnek, amely elrendezi a támogatást a “Haszadim Fény” számára, és akkor a “נ” (Nun) tulajdonsága képes működni a “Jeszod Szfirá”-ban, és képes fenntartani magát a “Malchut” fölött.

Tehát az összes betűnek léteznie kell, és ezek önmagukban nem elégségesek, hogy elhozzák a vágyat a világ korrekciójához. Bár a “נ” (Nun) betűjében minden megtalálható, kivéve azt a tényt, hogy önmagában nincs ereje.

Mert ha leereszkedek a “Tifferet”-ből a “Jeszod”-hoz, akkor már veszélyben vagyok, mert a “Malchut” –tal kell működnöm alulról-felfelé, és így meg kell tartanom magam, hogy nehogy visszazuhanjak lefelé a “Malchut” irányába.

Ki az, aki képes fenntartani téged? –Valakinek lennie kell fenn, aki megragad egy kötéllel és nem engedi, hogy lezuhanj. Mintha leeresztenének egy kígyókkal tele gödörbe, és nagyon közel lebegtetnének fölöttük.

Közel vagy a “Malchut” -hoz, képes vagy felemelni és átadni az izgatottságot, a félelmet, a szorongást fölfelé, hogy szentesítsed azokat. De teljesen függsz a Felsőtől, a “O” (Számech) betű tulajdonságától, amely a kötélen keresztül fenntart téged.

2013.05.27, Reggeli leckéből, “Bevezető a Zohár könyvébe”

Ford: BS
Szerk: SzI

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,140 seconds.