Dr. Michael Laitman

A héber a Fény nyelve

Kérdés:

Van valami különbség a héber és a világ többi nyelvei között?

Válaszom:

Báál HaSzulam azt írja, hogy a héber a Fény nyelve, míg az arami nyelv a megszerzés edényét (Kli) jelképezi. Ez a két nyelv megfelel az elülső és hátulsó oldalaknak. Mindezek a fő nyelvek, mivel a betűik geometriai alakja jelképezi a Fény és az edények (Kelim) közötti viszonyt.

De ezek csak az alapnyelvek, mivel ezek a Babilóniai szétválás kezdetén, és az emberiség egymástól való szétválásakor keletkeztek. A betűk a korrigált lelkek (az edények, Kelim) tulajdonságait jelképezik. A horizontális vonalak a Haszadim Fényének felelnek meg, míg a függőleges vonalak a Hohma Fényének terjedését jelképezik.

Más nyelvek alakultak ki később az emberek közötti állandóan növekvő önző elválás miatt az ősi Babilon idejétől fogva, mely felfedte az eredeti emberi civilizáción belül az önzőség szikráit. Ez nem azt jelenti, hogy a nyelvek műviek, mivel azokat az emberek saját természetük alapján alakították ki. De mindezek a forrástól távol jelentek meg, a Babilonban történt törés eredményeképpen. Ezért van az, hogy a Kabbalisták nem adtak nekünk magyarázatokat ezeknek a “másodrendű” nyelveknek a betűire, és nem írták le, hogy ezen betűk hogyan jelképezik a Fény és az Edények közötti kapcsolatokat.

Mind a héber és az arami nyelvben minden egyes betű egy modell, egy szimbólum, és a Fény és a Kelim közötti kapcsolat rögzítése. Mindez a Bina és a Malchut tulajdonságainak a kapcsolata: a ZA”T de Bina 9 betűje, a Z”A 9 betűje, a Malhut 4 betűje, és az 5 záró betű (Mancepah), és mindezen formák különböző tulajdonságokkal megegyezve.

Ennél fogva annak, aki a Kabbala tudományát tanulja ismernie kell a héber ABC betűinek elemeit. Igazából azok geometriai formája a Malhut spirituális tulajdonságait mutatja be annak fényében, hogy az milyen messze található Binától.

A betű maga egy spirituális állapot rögzítése. A személynek meg kell értenie a betűk (a megszerzés – Malhut, és az adakozás – Bina tulajdonságainak a kapcsolata) tulajdonságait, és azokat szívébe, vágyaiba megfelelő sorrendben kell “beírnia”. és akkor megkapja a Tóra szövegét, ahogy az írva van: “Rögzítsük azt szívünkön belül!”.

hzs

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,557 seconds.